Na początek proszę bez opieprzania jeśli powtarzam temat:
Otóż po przejechaniu kilku, kilkunastu, bądź paru kilometrów zaświeca się kontrolka ASR i niestety nie wiem co z tym zrobić
VAG:
01314 - Engine Control Module
013 - Check DTC Memory
nie wiem czy ma to coś wspólnego z ASR ale taki się pojawia, nadmienię, że zanim kontrolka zaświeci ASR można go włączyc i wyłączyć przyciskiem , po samoczynnym zapaleniu nie można nic zrobić (po zgaszeniu i zapaleniu auta kontrolka nie świeci).
Kable przy alternatorze i regulatorze nap. do wglądu + to co wyżej, zapewne raz masz raz nie ładowanie i wkrótce aku padnie zacznie sie choinka na desce i będzie problem. Przed odpaleniem auta świeci się kontrolka braku ładowania ? Jeśli nie to kabel nie styka lub przerwa.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Podpiąłem jeszcze raz VAG i mam również błąd dotyczący alternatora - nie równy sygnał czy coś takiego postaram się w sobotę dokładnie spisać nr błędu.
Jeśli się okaże, że kontrolka ASR świeci się przez problemy z alternatorem to rozwiązaniem okażą się podpowiedzi.
Posiadaczem octavi jestem od 3 tygodni więc wszelkie sugestie okażą się przydatne
Miałem niedawno, wszystko wskazywało na problemy z ABS lub jakimś okablowaniem doń idącym. Z początku praktycznie bezobjawowo poza tą kontrolką. Po pewnym czasie silnik zaczął chwilowo przerywać, chodzić na 3 gary. Następnie pojawił się drugi błąd - związany z pompowtryskiem. Od razu zaznaczam, że jeżeli ktoś ma starszą wersię vag-coma to nie ma w niej komend do pompowtrysków - będzie pisać "brak zapłonu na x cylindrze".
Winna była wiązka pompowtrysków w głowicy (przełamany kabelek).
Także 01314 to może być w zasadzie wszystko. Powodzenia
Komentarz